Kunstenares Jook breit een opvallend vervolg aan haar kunst met een eerste boek.

(foto EFO)

 

Joke Neyrinck (38) is grafisch vormgever en ontwerper, maar is sinds een aantal jaar vooral bekend van haar 'doodles'. Jook tekent grillige, surrealistische vormen met amorfe figuren op onder andere schilderijen, grafisch werk, kledij, kussens, etalages en muren.

"Ik speelde al jaren met het idee van een boek. Maar zo'n uitgave kost geld en de stap was niet gemakkelijk gezet. Twee jaar geleden was er een geldinzameling, maar die mislukte. Toen liet ik het idee van een eigen boek varen. Onlangs kreeg ik echter een verzoek via het crowdfunding-platform Ulule, dat actief is in heel Europa. Ik ben nu immers bekender met mijn doodles, maar ook de bekendheid van mijn partner Augustijn en zijn vader Willem Vermandere zal wel hebben meegespeeld. Na enkele weken had ik reeds het beoogde bedrag van 1.500 euro opgehaald, waardoor ik het boek nu in eigen beheer kon uitgeven."

'Doodle Woman' is niet enkel een kijkboek met haar werk. "Sommige mensen willen er liever niet in kleuren, maar het is wel degelijk bedoeld als vervolg op de kleurhype voor volwassenen van enkele jaren geleden. Mensen kunnen daar hun creativiteit in kwijt of vinden er rust in. Ik zie bijvoorbeeld mogelijkheden om samen te werken met woonzorgcentra, waar ik mijn werk toon en mensen het vervolgens kunnen inkleuren."

Muurtekeningen

Jook ziet de toekomst positief. "Ik heb de smaak van boeken uitgeven zeker te pakken. Het liefst breng ik voortaan een drietal keer per jaar een kleiner boekje uit. Maar ik wil zeker ook nog muurtekeningen maken en ben op zoek naar binnen- of buitenmuren waar ik aan de slag kan. Verder blijf ik ook met stift op aluminiumplaten tekenen." 'Doodle Woman' van Jook bevat 108 bladzijdes met 161 originele tekeningen en wordt officieel voorgesteld in galerie Expo18 (IJzerstraat 18 in Oostende) om 16 uur tijdens de Nacht van de Musea en de Galerijen op 15 februari. Het boek kost 19 euro en is enkel te koop in de webshop van Jook. (EFO)


Deel dit bericht